ko32
Mamma larmar: Locket till nappflaskan Philips Avent nära att kväva barn – blev en sugpropp
I dagarna höll ett 9 månader gammalt barn på att kvävas av locket till nappflaskan Philips Avent från företaget Philips Nordic i Stockholm. Som tur var uppmärksammade mamman situationen i tid och lyckades dra bort locket från barnets ansikte. Locket satt fast som en sugpropp. Nu begär Konsumentverket att bolaget svarar på frågor.
”Philips AB bör överväga ett frivilligt försäljningsstopp tills risken är utredd”, skriver Konsumentverket i ett brev till bolaget idag.
Enligt en preliminär bedömning anser Konsumentverket att ”locket är inte en leksak men kommer troligen att finnas i barnets närhet” och att ”ett mindre barn förstår inte hur det ska ta sig ur situationen om locket fastnar över näsa och mun”.
Enligt myndigheten utgör alla lock som tillhör denna modell av nappflaska samma risk.
Mamman har via ombud varit i kontakt med Philips Nordic om det inträffade. Men produkten har hittills inte stoppats eller återkallats.
Den aktuella flaskan säljs för närvarande på nätet av bland andra apotea.se och lekmer.se. Apotea säger sig inte fått någon information från Philips om ärendet.
I det aktuella brevet frågar Konsumentverket nu Philips om de tagit emot några reklamationer eller klagomål på produkten. Man vill också veta hur många exemplar som sålts i Sverige och om bolaget kommer att vidta några åtgärder efter det inträffade.
Konsumentverket har gett Philips till den 28 juli på sig att svara på frågorna.
FoodMonitor söker Philips och lekmer.se.
/FoodMonitor
Bilden: Den aktuella nappflaskan. Foto: används med tillstånd.

t20