KLS63
Slakterikoncernen KLS Ugglarps försöker tvätta sitt varumärke och kallar sig nu för ”matföretaget KLS”
KOMMENTAREN Slakterikoncernen KLS Ugglarps förekommer ofta i de anmälningar officiella veterinärer, OV, gör om allvarliga djurskyddsbrister som upptäcks på landets slakterier. Idag meddelar KLS Ugglarps att man lanserar varumärket ”KLS” och en ny logga. Men det tvättar inte bort smutsen, bokstavligt talat när det handlar om kraftigt förorenade djur, från koncernens slakterier.
”Genom att växla upp vår satsning på chark och förädlade produkter tar vi nästa steg för att fullt ut bli ett ledande svenskt matföretag. Svensk råvara har aldrig varit mer efterfrågad och ett starkt och levande svenskt lantbruk är viktigt för oss alla. Vi tror på ett ärligt mathantverk. Och vi vet att vår satsning innebär fortsatt hårt arbete där minskad klimatpåverkan, fortsatt ansvarsfull djurhållning och bra förutsättningar för svenskt lantbruk - är viktiga byggstenar”, skriver KLS i ett pressmeddelande.
Ärligt mathantverk? Ansvarsfull djurhållning? Det är väl ändå att ta i. KLS är inte kända för att stå för bra djurhållning på sina slakterier eller i leveranskedjan. Kraftigt förorenade djur rimmar illa med de flosklerna. Samma sak med de onödigt lidande djuren som kontinuerligt ankommer deras slakterier.
Här är några av de senaste artiklarna vi skrivit om KLS Ugglarps:
Slaktsvin påträffat på KLS Ugglarps i Dalsjöfors led av blockhälta – avlivades på plats
Febrig gris med rutten, illaluktande och blodig svans påträffad på KLS Ugglarps i Kalmar – hade painface
Ungtjur med skadat öga transporterades till KLS Ugglarps trots veterinärs förbud
Gris med böld på svansen upptäckt på KLS Ugglarps – misstänkt bristande rutiner hos grisbonde
KLS Ugglarps tvingade slaktsvin att trängas – larm från Livsmedelsverket
Brister gällande leverantörsgarantier för slaktkroppar på KLS Ugglarps nu i dager
KLS är inte heller bra på kommunikation. Deras kommunikationsdirektör slängde nyligen på luren när vi försökte ställa frågor om allvarliga avvikelser i djurskyddet som OV upptäckt på deras slakterier.
KLS skriver i pressmeddelandet att den nya loggan synliggör deras värderingar och att de vill bidra till matgjädje. Det är komiskt. En bild på ett plågat livsmedelsproducerande djur hade kanske varit mer rättvisande.
Att slakterikoncernen KLS Ugglarps nu kallar sig matföretaget KLS kanske lurar någon.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Så här beskriver KLS sig i det aktuella pressmeddelandet:
”Matföretaget KLS är branschledande inom svensk köttproduktion med fyra slakterier och fyra chark- och förädlingsfabriker i Sverige. KLS omsatte 7 000 miljoner kronor under fjolåret, har 1 750 anställda och samarbetar med drygt 6 000 svenska lantbrukare. KLS är en del av Danish Crown Group.”
LÄS MER: det här är KLS
Bilderna: djur på KLS Ugglarps. Foto: Livsmedelsverket.