Barilla kommenterar påstått fynd av mask i knäckebröd
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en konsument uppgett att denne påträffat maskar eller larver i produkten ” Din Harmoni Vallmofrö & Havssalt” från varumärket Wasa – som var en av dennes favoriter. Nu kommenterar livsmedelsjätten Barilla, som äger Wasa, saken.
Så här skriver Ola Kellertz, som är Plant Director på Barilla Sverige AB:s anläggning i Filipstad där produkten tillverkas, i ett mejl till FoodMonitor:
”För Barilla och Wasa har livsmedelssäkerhet den högsta prioriteten, vilket bland annat visas genom att vi är certifierade enligt FSCC2200 (Food Safety System Certification) och har den högsta klassning av Livsmedelsverket vad gäller tillsyn. Vidare har vi en kvalitetsavdelning som ständigt arbetar med utveckling av våra processer och utbildning av alla medarbetare för att garantera säkra produkter för våra konsumenter.
I fallet som det skrivs om så kan vi konstatera att vi har tre reklamationer från konsumenten, som alla har besvarats. Vid reklamationstillfället var produkten mellan 107 och 144 dagar gammal. Eftersom vi på bilderna enbart ser larver och inte fullt utvecklad insekter, kan inte angreppen skett i vår fabrik då de utvecklas betydligt snabbare än så.
Vi har även kontrollerat våra referensprover från de aktuella produktionstillfällena utan att hitta de problem som visas på bilderna. Vi har även undersökt vårt kontrollsystem under de aktuella tillfällena utan att hitta något som tyder på att problemet har uppstått hos oss. Vi har även kontrollerat reklamationer i stort, både för den aktuella produkten och för andra produkter utan att hitta motsvarande problem.
Vi kommer att ta fortsätta hålla kontakt med konsumenten för att försöka få tag i produkten så att vi kan skicka den till ett externt laboratorium. Målsättningen är att kunna tidsbestämma när larven har fått tillgång till produkten så exakt som möjligt.
Avslutningsvis så är vi trygga med våra produkter och hoppas att konsumenten vill testa oss igen. Även för mig är Din Harmoni en klar favorit!”
/FoodMonitor
LÄS MER: Konsument: ”jag har 4 gånger under de senaste 12 månaderna hittat mask (/larver) i Wasas knäckebröd Din Harmoni Vallmofrö & Havssalt”