Salems kommun tog betalt för livsmedelskontroller man inte utförde
Salems kommun tog betalt för 377 timmar livsmedelskontroll av kommunens restauranger förra året. Men levererade bara 70 timmar. Dessutom används inte utrustning, som termometrar, på rätt sätt. Livsmedelsverket riktar nu stark kritik mot kommunen.
Läs mer …
Ännu en fullgången kalv upptäckt på slakteri
Nu har det hänt igen. En fullgången kalv har upptäckts vid slakt. Denna gång på Närkes Slakteri i Örebro. Enligt den officiella veterinären på plats var kalven över 90 centimeter lång och vägde 34 kilo.
Läs mer …
Livsmedelsverket begär överprövning av åklagares beslut om förundersökning
I juni år 2012 åtalsanmälde Livsmedelsverket ett slakteri i Halland för brott mot djurskyddslagen. Anledningen var att en gris upptäckts som inte blivit avblodad innan slakt. Åklagarkammaren i Halmstad beslöt nyligen att inte inleda en förundersökning. Men Livsmedelsverket nöjer sig inte med det utan har i dagarna begärt en överprövning av beslutet.
Läs mer …

På nyårsdagen härskar pizzan
På nyårsafton slår många svenskar på stort vid middagsbordet, men dagen efter är det pizza som gäller. Det konstaterar man på OnlinePizza.se, som har över 1100 anslutna restauranger i sitt nätverk, och som nyårsdagen ökar försäljningen med 200 procent jämfört med en vanlig söndag.
Läs mer …

Tusentals mot rasism i Karlstad
KARLSTAD Idag hölls en manifestation mot rasism på Stora Torget i centrala Karlstad. Enligt polisens uppskattning slöt mellan 2 000 – 3 000 värmlänningar upp. FoodMonitor var på plats.
Läs mer …
Mikrobiologiska problem på Procordia – Danones barnmat stoppas
Barnmatsproducenten Procordia i Kumla har enligt uppgift haft svåra problem med mikrobiologisk kontamination den senaste tiden. Det har gjort att två produkter av Muksu gröt, som man tillverkar på uppdrag av Nutricia Baby Oy i Helsingfors, nu säljstoppats. Det är ännu oklart om drabbade produkter nått Svenska matbutiker.
Läs mer …

Landleys Frestelser:
Tilltuggstips inför nyår
Madeleine Landley: Tänk vilket spännande år det här har varit – ja, i alla fall för min del. I juni startade jag mitt företag, och sedan dess har det bara rullat på i en rasande fart. Hade jag i förväg vetat hur kul och utmanande det skulle vara, hade jag startat mycket tidigare. Å andra sidan kan det vara svårt att driva eget utan erfarenheter.
Läs mer …

GOD JUL
Vi på redaktionen vill passa på att önska våra läsare en fröjdefull jul och ett gott nytt år med mycket god mat och vila. Vi återkommer med full kraft efter helgerna. Njut så länge! /Red
Läs mer …
Livsmedelsverket vägleder
om tillsatser
Livsmedelsverket meddelar att man publicerat en vägledning till förordningen om tillsatser. Myndigheten hoppas att den ska göra det lättare för företag och kontrollmyndigheter att tillämpa lagstiftningen.
Läs mer …
Klart för Bocuse d´Or i Sverige
För första gången kommer Bocuse d´Or Europe att anordnas i Sverige och Stockholm. Den 7-8 maj arrangeras tävlingen på Stockholmsmässan i samband med GastroNord och Vinnordic och idag står det klart vilka länder som kvalificerat sig.
Läs mer …
Larm om färgämnen
i ananasskivor på Ica
Torkade ananasskivor som importerats till Sverige av en matmäklare i Skåne innehåller höga halter av azofärgämnet para-orange, E110. Den upptäckten har det slovakiska livsmedelsverket gjort. Nu stoppas ananasskivorna, som utgör en risk för barn, från försäljning i Ica-butiker.
Läs mer …