Livsmedelsföretagen under press i konjunkturuppgången
Livsmedelsföretagens produktion fortsätter att stiga. Det visar Livsmedelsföretagens, Li:s, nya konjunkturbarometer. Samtidigt förbättras lönsamheten och investeringarna ökar hos livsmedelsproducenterna. Men de stigande råvarupriser bromsar den snabba vinstökningen.
- Efter ett kort andrum är prisökningar på livsmedelsråvara återigen ett faktum. Utmaningen för livsmedelsföretagen är att förhindra att det slår alltför hårt mot lönsamheten, säger Livsmedelsföretagens VD Agneta Dreber.
Fredrik blir ny VD
Fredrik Spendrup (foto), son till Jens Spendrup, tar vid vårens bolagsstämma över rollen som vd och koncernchef för Spendrups. Han blir fjärde generationen ur familjen Spendrup som leder företaget, skriver dryckesföretaget i ett pressmeddelande.
Dyrare kött från Sydamerika
Priset på sydamerikanskt nötkött har ökat med 20 procent hittills i år och inget tyder på att ökningen avstannar. ”Den största prisstegringen ser vi på argentinskt kött som för vissa detaljer stigit över femtio procent sedan början av året”, säger Mikael Olsson, Annerstedt Flodin AB.
Är biffen en miljöbov? - en ny kortfilm reder ut begreppen
Idag äter boskapen i USA fem gånger mer spannmål än hela den amerikanska befolkningen. Samtidigt lever 14 procent av amerikanerna i fattigdom och har inte tillräckligt att äta. Boskapsuppfödningen beskylls för att vara en stor miljöbov. Men det finns hopp. I en ny kortfilm reder intresseorganisationen INFORM ut begreppen. Se Videon här!
Lång köttdisk gav hög lönsamhet
Eda Supermarket, som ligger i västra värmland vid gränsen till Norge, är landets lönsammaste matbutik. Butiken har en vinstmarginal på 14.4 procent. Förklaringen är landets längsta köttdisk som är hela 18 meter lång.
"Vi har ett eget koncept med manuell köttdisk som är väldigt populärt”, säger handlaren Jon Dahlby, som också är hälftenägare.
FAO:
Marta skriver under mot hungern
Marta Vieira da Silva, brasilianskt fotbollsproffs och världens högst rankade kvinnliga fotbollsspelare, har skrivit under namninsamlingen och blåst i den gula visselpipan för att protestera mot att omkring en miljard människor lider av hunger i världen. 1,6 miljoner människor har redan skrivit under uppropet 1billionhungry som uppmanar världens ledare att göra kampen mot hungern till sin högsta prioritet.
Kanada: Bisfenol A klassificeras som toxiskt – svenska myndigheter snabbutreder
Kanada blir först i världen med att klassificera Bisfenol A som toxiskt. Enligt den kanadensiska miljömyndigheten utgör Bisfenol A, som finns i vissa nappflaskor, colaburkar, och andra livsmedelsförpackningar, ett hot mot människans hälsa och miljön.
”Kanada har gått i bräschen när det gäller att reglera användningen i nappflaskor. Om man vill uttrycka sig försiktigt så är det ju en lämplig åtgärd att minska små barns exponering”, säger Bert Ove Lund, toxikolog, Kemikalieinspektionen.
Bergendahls fick rätt om GMO-fritt
Matkoncernen BergendahlsGruppen använder uttrycket “Välj GMO-fritt” i en kampanj om butiksförpackat griskött i sina City Gross-butiker. Bolaget vill erbjuda sina kunder möjligheten att undvika griskött som producerats med GMO-foder. Livsmedelsverket kritiserat kampanjen och har rapporterat bolaget till Miljökontoret i Hässleholm. Nu har kommunens Miljönämnd avgjort ärendet.
Milko förbereder inkråmsaffär
Mjölkföreningen Milko lägger ner sina mejerier i Karlstad och Sundsvall. Nu vill man även göra en inkråmsaffär med sitt dotterbolag Fjällbrynt som tillverkar messmör.
FAO: europeiska fotbollsligor kämpar mot hungern
314 proffesionella fotbollslag i 16 europeiska fotbollsligor kommer att tillägna sina matcher åt kampen mot hunger och fattigdom för att visa sin solidaritet. På 157 arenor runtom i Europa spelas Europeiska matchdagen mot hungern (22-24 oktober). Initiativet är ett samarbete mellan FN:s livsmedels-och jordbruksorganisation (FAO) och European Professional Football Leagues Association (EPFL). (Foto: FAO)
Salone del Gusto invigd
Igår invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin, meddelar Slow Food i Sverige.
- En sann matambassadör
- PepsiCo stoppar miljövänliga chipspåsar - prasslade för mycket
- Snart öppnar Terra Madre
- McDonalds Happy Meal - oförstörbart?
- Hamburgerkung lovar fler jobb om momsen sänks
- Åreta Konditor 2010
- Livmedelsbyn ska ge nya matjobb
- Handlarna tror på framtiden
- Sveriges Bryggerier: Svenskt öl på väg mot rekord
- Mer till skånska mjölkbönder