Mer odlad fisk än nötkött
Det odlas mer fisk än det produceras nötkött. Den slutsatsen har tankesmedjan Earth Policy Institute kommit fram till. Enligt institutet producerades det totalt 63 miljoner ton nötkött förra året. Produktionen av odlad fisk nådde hela 66 miljoner ton. En anledning är att odlad fisk är mer resurssnål.
Läs mer …

Landleys Frestelser: Midsommarpaj
Madeleine Landley: Om en vecka är det midsommar. Har man inte börjat planera är det sannerligen dags nu. I år har våren varit något försenad, vilket gjorde att när sommaren väl kom igång har den varit så hektiskt att årets somrigaste högtid nästan har tagit mig på sängen. Midsommarpresenten till oss själva i år borde därför vara att stanna upp och verkligen njuta.
Läs mer …

Här kokar äkta kycklingsoppa
Att ha äkta, långkokt kycklingbuljong som bas vid de flesta tillfällen i livet är en självklarhet i stora delar av världen. I Sverige har det inte varit möjligt att köpa färdig, tillsatsfri buljong av den typen förrän nu. Nils Wetterlind och hans nystartade företag Stockpot har gjort slag i saken och nu kokas det ekologisk och Äkta vara-märkt kycklingsoppa för fulla muggar i lokalerna i Enskede.
Läs mer …
Ny matkedja på gång
I höst invigs den första butiken inom den nya butikskedjan M.A.T. i Helsingborg. 2014 kommer kedjan också till Stockholm och Vällingby City. Den nya kedjan vill återknyta till forna tiders saluhallskänsla i upplevelse och bemötande. Det är Bergendahls, med bland annat kedjan City Gross, som ligger bakom det nya konceptet.
Läs mer …
Procordia Food åtalsanmäls
av Arbetsmiljöverket
Matbolaget Procordia Food AB:s fabrik i Eslöv slarvar med märkningen av farliga kemikalier. Det anser Arbetsmiljöverket som i dagarna har åtalsanmält bolaget till Åklagarmyndigheten i Malmö.
Läs mer …
Solen håller kylan
på Dagabs nya lager
Axfood meddelar att Dagabs nya fryslager i Backa, Göteborg invigs idag. Lagret är på 6 500 kvadratmeter och ska få sin elkraft från solenergi.
Läs mer …

Samarbete kring matkassar
I slutet på sommaren sjösätter tidningen Allt om Mat och matkassepionjären Middagsfrid ett samarbete. Det handlar om Allt om Mat-kassen, som kommer att levereras i stora delar av Sverige och förutom ingredienser bestå av recept från Allt om Mat.
Läs mer …

Konsumentverket kritiserar Norrmejeriers marknadsföring
Mjölkbolaget Norrmejerier marknadsför filprodukter ur sortimentet Verum med påståendet ”miljarder goda bakterier varje dag”. Men Konsumentverket anser att detta strider mot den gällande EU-lagstiftningen om hälsopåståenden. Det framgår av korrespondens mellan myndigheten och bolaget som FoodMonitor tagit del av.
Läs mer …
Ica-handlare stoppar Ica-mjölk
– hyllas av LRF
Ica-handlaren Ulf Burström ger inte mycket för Ica:s egen mjölk. Därför har han nu plockat bort Ica-mjölken från hyllorna i sin butik i Älvsbyn. De lokala mjölkbönderna hejar på. Och den lokala LRF-avdelningen utsåg honom i fredags till ”lokal hjälte”. Det rapporterar Piteå-Tidningen.
Läs mer …

Landleys Frestelser: Tjocka Ribs i Coca-Cola och Bourbon
Madeleine Landley: Jag tror att det bor en liten grillare inom oss alla. Så fort de blir varmt och solen tittar fram ska grillen släpas ut och något läggas över glöden. Som kvinna brukar jag få slåss med näbbar och klor för att få grilla. Det spelar ingen roll om man har gäster och har fixat hela middagen – så fort köttet åker på grillen susar alla män dit som humlor kring en blomma. De vill gärna rycka grilltången ur händerna på en och berätta hur just deras grillmetod går till...
Läs mer …