Bonde tvingar grisar till simhopp
En grisbonde i Kina har tagit till en ovanlig metod för att öka mervärdet på sitt griskött. Han tvingar grisarna att hoppa från ett hopptorn ner i ett vattendrag – om och om igen. (VIDEO)
OS-kockarna hyllades
av landsbygdsministern
Igår var det pampig mottagning på Rosenbad, när landsbygdsminister Eskil Erlandsson tog emot samtliga lag som tävlat och gjort succé i Culinary Olympics i Erfurt tidigare i år. Erlandsson påpekade i ett tal den stora betydelse som svenska kockars framgång har för satsningen Matlandet Sverige och en representant från varje lag fick också komma fram och ta emot priser för sina prestationer innan det bjöds på tårta och mingel. FoodMonitor var på plats.
Piggvar gav finalplats
Idag avgjordes andra semifinalen av Årets Kock 2013 i Jönköping. Segrande ur striden, med hjälp av en bakad piggvar (foto) gick Leo Frodell från Restaurang Storstad i Stockholm. Därmed är Leo en av de sex som gör upp i finalen den 8 februari nästa år.
Långsam polisutredning
oroar Jordbruksverket
Som FoodMonitor berättat om tidigare så polisanmälde Jordbruksverket i somras ett saneringsbolag för att tillsammans med bönder ha lurat staten på mångmiljonbelopp. Men Jordbruksverket förvånas över Polisens långsamma handläggning.
Han ska leda Kocklandslaget till nytt OS-guld
Anders Löfvenborg, med bakgrund från bland annat militärkocklandslaget och som projektledare för Svenska Juniorkocklandslaget, tar över efter Evert Bränd som projektledare för Svenska Kocklandslaget. Efter ett otroligt framgångsrikt år för kocklandslaget med guldregn i Culinary Olympics som grädde på moset blir Löfvenborgs huvudmål nytt OS-guld år 2016.
Överskott på ekomjölk till Tyskland
Arla har ett stort överskott på ekologisk mjölk. Samtidigt växer marknaden för ekomjölk i Tyskland och har fördubblats under de senaste fyra åren. Enligt Arlas VD i Tyskland, Tim Ørting Jørgensen, är prognosen fortsatt stark efterfrågan.
Djurplågande slakteri ska betala
rekordstort skadestånd
År 2008 filmade djurrättsaktivister övergrepp på kor i ett slakteri i Kalifornien som ägs av Hallmark Meat Co. I fredags förlikade bolaget en stämning som lämnats in gemensamt av djurrättsorganisationen Humane Society of the United States, HSUS, och U.S. Department of Justice. Beloppet landade på rekordstora 500 miljoner dollar. (VIDEO)
2 000 koreaner gör Kimchi
För att hjälpa Sydkoreas fattiga deltog nyligen 2 000 frivilliga i en tioårig tradition och tillagade 140 ton av rätten Kimchi. (VIDEO)
Fortsatt populära julbord
Julborden omsätter cirka 2 miljarder kronor varje år, vilket gör december månad till en av årets viktigaste för branschen. Enligt en enkät av Visita (f.d. SHR) bland 500 medlemsföretag är efterfrågan stark även i år, trots lågkonjunktur. 80 procent av restaurangerna har lika många eller fler bokningar jämfört med föregående år. Detta enligt tidningen Besöksliv.
Menigo svarar på värmländska kommuners kritik
Som FoodMonitor berättat om tidigare har fem kommuner i Värmland tvingats betala 215 000 kronor till Konkurrensverket på grund av att de gjort fel i upphandlingen av livsmedel. Kommunerna verkar skylla allt på grossisten Menigo. Men nu ger Menigo, som nyligen vunnit en rättstvist mot kommunerna, sin syn på saken.
Landleys Frestelser:
Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad
Madeleine Landley: Börja helgen med en nyttig och god fiskrätt. Jag förespråkar lättlagade rätter som innehåller mycket smak och som gärna får se krångligare ut än vad de är. Att den samtidigt är nyttig är bara en extra bonus – då kan man ju faktiskt också addera ett glas fredagsvin utan att få dåligt samvete.
Frankrike:
senaten godkänner “Nutella-skatt ”
Den franska senaten godkände i dagarna ett lagförslag som innebär att skatten på produkter som innehåller palmolja höjs med 300 procent.
Värmlands Chark varslar
31 anställda
Charkbolaget Värmlands Chark i Karlstad varslar 31 anställda om uppsägning. Enligt vd Jesper Gunnarsson-Berg effektiviserar bolaget sin produktion för att bli mer konkurrenskraftiga.
Konferens mot hungerfälla
Konflikt, återkommande torka och volatila livsmedelspriser har lett till att flera länder i Afrika och Mellanöstern fastnar i en hungerfälla, men det finns vägar för att komma till rätta med detta, sa FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva under en internationell konferens om livsmedelsförsörjning i torkdrabbade länder i Doha, Qatar.
Till final i Årets Kock – för fjärde året i rad
24 anmälda kockar av totalt 146 gick vidare till semifinal i Årets Kock 2013.12 av dessa möttes i första semifinalen som avgjordes i Uppsala idag. Vinnare blev Daniel Räms (foto) på Räms Mat och Gastronomi i Stockholm. Och det för fjärde året i rad. Med rätten Kryddstekt rådjur med säsongens svamp, gruyére fylld med marmelad på Åkeräpplen och pumpa från Gotland fick han juryn på fall och kammade hem semifinalens högsta poäng.
Nordkorea: fortsatt brist på nödvändiga proteiner och fetter
Enligt en rikstäckande undersökning som genomförts av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och FN:s livsmedelsprogram (WFP) har produktionen av basföda i Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) ökat för andra året i rad. Trots detta är situationen fortsatt allvarlig och fortsatta ansträngningar krävs mot undernäringen. För omkring 2,8 miljoner utsatta människor är bristen på nödvändiga proteiner och fetter fortfarande problematiskt.
Menigo tvingar kommuner
att bryta mot LOU
Fem värmländska kommuner tvingas att betala sammanlagt 215 000 kronor till Konkurrensverket. Det beslutade Förvaltningsrätten i Karlstad nyligen. Anledningen är att storgrossisten Menigo har tvingat kommunerna till otillåtna livsmedelsinköp genom att överklaga en upphandling. Hos Kils kommun tycker man att lagstiftningen är orimlig.
Dyrare mjölk efter årsskiftet
Enligt Dagens Nyheter har Ica gått med på en prishöjning av mjölken efter förhandlingar med mejerierna. Detta innebär att mjölken kommer att prishöjas med 30-40 öre per liter efter årsskiftet. Enligt kedjan genomförs höjningen på grund av svenska mjölkbönders problem med att få ekonomin att gå ihop.
Priset minskar köttätandet
Enligt prognosen kommer medelsvensken att ha ätit 85,5 kilo kött vid detta års slut. 2011 var konsumtionen 86,3 kilo. Huvudorsaken till minskningen tros vara att köttet blivit dyrare.
Sida 368 av 441