alFärre serverar rödlistad ål
Världsnaturfonden WWFs årliga ålundersökning visar att allt fler restauranger har slutat servera den rödlistade ålen på julbordet. I södra Sverige säljs den utrotningshotade fisken dock på flera håll – liksom hos vissa saluhallar, grossister och sushirestauranger.
Av ett drygt 110-tal krogar, butiker och färjerederier i landet som WWF kontaktat uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen, meddelar WWF.
– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Ibland annat Skåne och Blekinge lever dock åltraditionen fortfarande kvar och ålen har också blivit vanlig på menyn hos många sushirestauranger, konstaterar man vidare.
– Det är en olycklig utveckling och visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, kommenterar Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.
Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora. WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder.
Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWFs fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Förra året fiskades cirka 360 ton ål .
Fakta från WWF: Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.
/FoodMonitor