viltsvinFler vill äta
vildsvin till jul
Intresset för vildsvinsskinka till jul ökar. ”Vi ser en ökad försäljning av vildsvinsskinka på 10-15 procent, konstaterar Pär-Ola Andersson på Skånska vilt, en av landets största vilthanteringsanläggningar. Det ökade intresset för ekologiskt tros vara en orsak.
Vildsvinskött är naturligt och är utan tillsatser och antibiotika. Enligt Svenska Jägareförbundet fälldes förra året 97000 vildsvin och i år lär det bli ungefär lika många. Och som extra hjälpmedel för jägarna har Svenska Jägareförbundet nyligen tagit fram en Vildsvinsbarometer som ger råd hur avskjutningen av vildsvin och eventuell utfodring ska se ut.
– Eftersom vi tidigt får information om hur vildsvinskullarna ser ut, hur vädret varit under föryngringsperioden, hur mattillgången ser ut, hur vårbruket kommit igång med mera, kan våra jaktvårdskonsulenter ute i länen bedöma och ge råd kring hur förvaltningen och jakten bäst bör se ut, säger Göran Bergqvist, klövviltsansvarig på Svenska Jägareförbundet.
Enligt en undersökning från HUI Research planerar var fjärde svensk att äta vildsvinskött det närmsta halvåret. Och sedan sommaren har intresset för vildsvinskött ökat hos 19 procent av svenskarna. De flesta konsumenter har en positiv inställning till viltkött (sex av tio) och intresset ökar.
– Vildsvinsskinka tillagas på samma sätt som tamgris, men vildsvinsköttet är mörkare och har en mer utpräglad viltsmak. Från jägarhåll ser vi det positivt att fler får ta del av ett fantastiskt livsmedel, säger Christina Nilson-Dag från Svenska Jägareförbundet.
/FoodMonitor