Brist på mat förvärrar för utsatta syriska flyktingar
Syriska flyktingar som tagit sig till Libanon och Jordanien klarar sig inte utan matstöd från WFP. Men istället för att ge tillräcklig hjälp så underfinansieras verksamheten av bidragsgivarna som är andra länder, organisationer, och privata initiativ. Bristen på resurser på plats i flyktinglägren i dessa länder gör de syriska flyktingarna där desperata. Det hotar att driva på flyktingströmmen till Europa ytterligare.
"Just när vi trodde att det inte kunde bli värre, tvingas vi ännu en gång göra fler nedskärningar", säger Muhannad Hadi som är regiondirektör på WFP.
"Flyktingar kämpade redan för att klara sig med det lilla vi kunde erbjuda."
Att inte kunna erbjuda de syriska flyktingarna förhållanden som gör att de kan klara sig kan ge upphov till omfattande problem.
"Vi är mycket oroade för konsekvenserna som dessa nedskärningar kommer att ha på flyktingar och de länder som tar emot dem. Familjer tar till extrema åtgärder för att klara sig, till exempel måste barnen sluta skolan, man hoppar över måltider och skuldsätter sig för att överleva. De långsiktiga effekterna av detta skulle kunna bli förödande."
WFP:s verkställande direktör Ertharin Cousin har nyligen varit i Jordanien och där träffat syriska familjer.
"Jag träffade Khaldiyeh, en ensamstående mor som kämpar för att mätta sina åtta barn. Hon berättar att hon riskerar att bli vräkt när som helst, eftersom den strama tillgången till pengar hon har, spenderar hon på mat till sin familj", säger Ertharin Cousin.
"Jag träffade också en grupp pojkar med stora drömmar som de inte kommer att kunna uppfylla om de inte får återgå till skolan. Nu arbetar de för att kunna försörja sina familjer".
Besöket skedde vid en tidpunkt då WFP har minskat stödet till en halv miljon syriska flyktingar som lever utanför lägren i Jordanien. Detta på grund av en allvarlig brist i finansieringen.
"Vi uppmanar givarsamfundet att uppmärksamma lidandet av våra syriska bröder och systrar och att ge fortsatt generösa stöd så att familjer i desperata situationer kan återvända hem" säger Ertharin Cousin.
"Vi skulle behöva våra givare som redan har bidragit att ge mer, och de som inte har bidragit än att investera i vårt arbete för ett framtida Syrien."
WFP uppskattar att man behöver cirka 390 miljoner SEK fram till slutet av året för att ”kunna ge fortsatt avgörande livsmedelsassistans till över en halv miljon syriska flyktingar i Jordanien.”
/FoodMonitor