Livsmedelsföretagen ska hantera media med nya riktlinjer
Hästköttskandaler, ständiga livsmedelslarm, och plågade djur som upptäcks på slakterier. Den svenska livsmedelsindustrin har varit hårt ansatt de senaste åren. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen tycks nu ha identifierat vad de ser som ett av de viktigaste problemen – att medlemmarna säger fel saker till journalister. Idag meddelar organisationen att riktlinjer tagits fram så att medlemmarna gör rätt.
Enligt den årliga varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index har Saltå Kvarn utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke när det gäller miljöansvar och socialt ansvarstagande. I undersökningen tillfrågades ett riksrepresentativt urval av 9500 konsumenter.
Krönika: Officiella veterinärer biter handen som föder dem
Det svenska systemet för finansiering av kontrollen av djurskyddet på slakterier är skrämmande dåligt. De officiella veterinärerna från Livsmedelsverket som är stationerade på slakterierna vill göra ett bra jobb. Men deras verksamhet är beroende av att slakterierna betalar tillsynsavgifter. Inte sällan berättar veterinärer om påtryckningar från ansvariga inom myndigheten att inte ställa till med för mycket besvär så att slakteriet förlorar i omsättning eller går omkull. Detta i kombination med direkta och indirekta hot från slakterierna gör att djurskyddet är illa ute.
Anställning på Livsmedelsverket är som ett äktenskap
Om Livsmedelsverket vill omplacera en officiell veterinär så ska denne inte ställa till med något besvär. För anställningen på myndigheten är som ett äktenskap. Det berättar en officiell veterinär som är stationerad på KLS Ugglarps slakteri i Kalmar att Anders Graneld, som är jurist och förhandlingschef på Sveriges Veterinärförbund, sagt till henne i samband med en nu pågående konflikt. Anders Graneld vägrar att svara på frågor från FoodMonitor. Och han verkar vilja lägga munkavle på veterinären.
Idag kammade Gabriel di Grado från Stockholm hem Svenska Mästerskapen för professionella bagare och utsågs därmed till Årets Bagare 2015. Tävlingen gick av stapeln i Nordstan i Göteborg, och har pågått under tre tuffa dagar. Foto: Sveriges bagare & konditorer
Kaffebolagens massiva marknadsföring gör att kaffemaskiner för kaffekapslar nu finns överallt på arbetsplatser och i hemmen. Det utgör en ohållbar belastning på miljön. Det tycker i alla fall John Sylvan som uppfann kaffekapseln. Han har inte ens en egen maskin.
En högdräktig ko som låg ner och inte kunde resa sig. Sju kraftigt avmagrade djur som fick avlivas på plats. Djur som var kraftigt förorenade med avföring. Totalt cirka 180 vanvårdade djur. Den synen mötte djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen på gård i Värmland. På gården bedrivs enligt uppgift även en KRAV-odling. Nu åtalas ett par för djurplågeri vid Värmlands tingsrätt.