Boskapsepidemi hotar Kongo och södra Afrika
FAO mobiliserar akut stöd till Demokratiska republiken Kongo (DRC) för att motverka den snabba spridningen av peste des petits bland idisslare, en aggressiv boskapssjukdom som drabbar får och getter.
Läs mer …
1.3 ton skinka i Coop-butik har passerat utgångsdatum med 1.5 år
En Coop Forum-butik i Trollhättan har skinka som sedan länge passerat sitt utgångsdatum. Det larmet fick Trollhättans Stads miljöförvaltning från en anonym uppgiftslämnare. Vid en oanmäld inspektion i dagarna hittade miljöförvaltningens livsmedelsinspektör inte mindre än 1.3 ton av skinkan.
Läs mer …
Ny app samlar 1 300 mathantverkare
Matklustret Eldrimner har tagit fram en app där man samlat 1 300 av landets mathantverkare. Appen kan gratis laddas ner från App Store eller Google play från och med torsdag denna vecka.
Läs mer …
Slv: jägarnas kulor förorenar viltköttet med bly
Viltkött som används till färs och grytbitar kan innehålla bly från jägarnas kulor. Det meddelar Livsmedelsverket som gjort en studie i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt och Svenska Jägareförbundet. Gravida och barn under sju år bör undvika köttet.
Läs mer …
Fattigdom undergräver hållbar utveckling
Vi står vid ett vägskäl: inom räckhåll finns möjligheten att utrota hunger och fattigdom, utan att använda metoder som riskerar framtida liv på vår planet. Detta är själva kärnan inom hållbar utveckling. Men för att nå dit krävs inte bara ett allmänt erkännande av varje persons rätt att inte behöva gå hungrig, utan även stora förändringar i hur vi producerar och konsumerar mat samt hanterar jordens resurser.
Läs mer …

Landleys Frestelser: Laxfjärilar med vattenmelonsallad och smörslungad mandelpotatis
Madeleine Landley: Tre dagar ledigt – det känns väl skönt? Du kanske tillhör en av dem som börjar semestern, eller rent av redan har påbörjat den? Trevligt i så fall, för nu verkar värmen ha hittat tillbaka.
Läs mer …
Sökes: Innovatörer
mot matsvinn
Förpackningsklustret The Packaging Arena har dragit igång ett innovationsprojekt som syftar till att minska matsvinnet på restaurang. Just nu söker man efter kreativa personer att bjuda in till en innovations-workshop till hösten. Utmaningen är att ta fram ett förpackningskoncept i form av en smakfull doggy bag för att minska tallrikssvinnet. ”Idag ber man i allmänhet inte om att få ta med sig överbliven mat från restaurangen. Det känns pinsamt för många”, säger Nina Kask, projektledare på The Packaging Arena.
Läs mer …

Mögel i Lindahls yoghurt hos Netto
Tre fall av mögel i yoghurt av mejeribolaget Lindahls märke Engholm. Det råkade Rossol Saaid och hennes familj ut för efter de handlat i butikskedjan Nettos butik i Stattena Centrum i Helsingborg. Upptäckten gjorde hon första gången i maj då hennes barn skulle äta yoghurt till frukosten.
Läs mer …

Finalisterna till Årets Konditor klara
Fyra kvinnor och en man har kvalificerat sig till finalen av, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Finalisterna är (från vänster i bild): Sylvain Marron, konditorkonsult från Göteborg, Märta Grundberg, PM Bröd & Sovel i Växjö, Cecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm, Jessica Ragnarsson, Nya Konditoriet i Umeå och Lina Tollemark, RC Chocolat i Sigtuna.
Läs mer …
Konsument reagerar på Max
oaptitliga hamburgare
Ska hamburgare man köper i hamburgerkedjornas restauranger se ut som i deras marknadsföring? Nicklas Löfström i Kristianstad tycker det och har anmält Max till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring efter att han köpt en hamburgare i bolagets restaurang på orten.
Läs mer …
Mjölkböndernas ekonomi
fortsatt ansträngd
Branschorganisationen Svensk Mjölk presenterade idag sin nya ekonomirapport. Enligt organisationen är mjölkböndernas marginaler ohållbara.
Läs mer …