Kalmar Stängsel och transport AB åtalsanmäls
Livsmedelsverket meddelar att man anmält två anställda på djurtransportbolaget Kalmar Stängsel och transport AB för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri i samband med transport av grisar till slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar. Djuren har enligt myndigheten tillfogats synliga skador genom att elektriska påfösare använts.
– När djur ska skickas till slakt måste de hanteras med ansvar och omsorg och får inte utsättas för onödigt lidande. De upprepade elstötarna måste ha varit mycket smärtsamma eftersom de har varit så långa att de orsakat brännmärken. De här grisarna har utsatts för djurplågeri, säger Malin Engdahl, enhetschef för Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Östra Götaland
– I lagen står det tydligt att den som transporterar djur ska vara utbildad eller ha tillräcklig kompetens att transportera djuren utan att använda våld eller andra metoder som kan skrämma eller skada dem. Att använda elpåfösare på det sätt som gjorts här är helt oacceptabelt.
FoodMonitor har inte lyckats nå ansvariga på Kalmar Stängsel och transport AB. En anställd berättar att ledningen åkte på semester i helgen och kan inte nås.
Samtidigt säger man att de ansvariga är medvetna om åtalsanmälan som meddelades av Livsmedelsverket i fredags.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Kalmar Stängsel och transport AB.
Omsättning: 34 miljoner kronor (2013).
Resultat före skatt: 2.5 miljoner kronor.
Antal anställda: 21.