per-strombergApotek Hjärtat förvärvas av
ICA Gruppen
Idag meddelade ICA Gruppen att man tecknat avtal om att förvärva Apotek Hjärtat AB, Sveriges största privatägda apotekskedja. Priset var 5,7 miljarder kronor på skuldfri bas. En bra affär för alla parter, menar Per Strömberg (foto), ICA Gruppens VD.
Genom förvärvet blir ICA Gruppen den näst största aktören på den svenska apoteksmarknaden. Koncernen meddelar att affären skapar utvecklingsmöjligheter i en intressant och viktig bransch och möjliggör synergier med övrig verksamhet inom ICA.
Förvärvet bedöms också bidra positivt till ICA Gruppens nettoresultat per aktie under 2015, meddelar man.
– Vi har sedan etableringen av Cura apoteket 2010 framgångsrikt drivit apotek som har både hög kvalitet och är omtyckta av kunderna. Med förvärvet av Apotek Hjärtat, ett välskött företag med ett starkt varumärke, tar vi den satsningen vidare och ser samtidigt stora möjligheteter till utveckling och synergier, kommenterar Per Strömberg i samband med ett pressmeddelande.
– Vi kan nu ge kunderna ett ännu bättre erbjudande inom läkemedel, hälsa och välbefinnande, med höga krav på säker och effektiv läkemedelshantering. Affären är bra för såväl ICA:s och Apotek Hjärtats kunder som ICA Gruppens aktieägare, fortsätter Strömberg.
Apotek Hjärtat och Cura apoteket omsätter tillsammans drygt 11 miljarder kronor, varav cirka 3 miljarder kronor i egenvård. Tillsammans blir bolagen näst störst på den svenska marknaden med cirka 30 procents marknadsandel.
Förvärvet bedöms skapa årliga kostnadssynergier för ICA Gruppen på cirka 80 Mkr från 2019. Synergierna uppstår främst inom centrala omkostnader, inköp och logistik.
/FoodMonitor