tommySnart dags att
leverera i Bocuse d’Or
Bocuse d’Or 2015 går av stapeln den 27-28 januari och då är det dags för Tommy Myllymäki att förvalta sitt favoritskap i tävlingen som också kallas Kock-VM. Enligt Gastronomi Sverige kom beskedet idag om att fiskråvaran som ska tillagas är öring.
Tommy kan nu alltså träna på både öring och kötträtten, där huvudråvaran är pärlhöna. Öring tillhör familjen laxfiskar och kan delas in i tre underarter: havs-, insjö- och bäcköring, varav bäcköringen är den art som är aktuell för Bocuse d´Or. Bäcköringen (Salmo Trutta Fario) skiljer sig från de andra arterna främst genom att den är mindre.
– Öringen är en ädelfisk och har en fin smak i sig själv, utmaningen blir att hitta det där extra som gör att min rätt sticker ut; nu gäller det att vara kreativ och hitta den godaste smaken, samt ha en tanke om hur vi får in den grönsak i rätten som vi får tilldelad dagen innan tävling, säger Tommy Myllymäki.
Nytt för i år är att en obligatorisk grönsak ska ingå i receptet, meddelar man. Denna, samt övriga grönsaker som de tävlande har i sina rätter, ska hämtas på en frukt- och grönsaksmarknad som ställs upp på tävlingsområdet kvällen före tävlingsdagen.
Fiskrätten, på fransk råvara, ska tillagas för 14 personer och presenteras på tallrik, 12 tallrikar till juryn, en för fotografering samt en till hedersjuryns bord. Varje tävlande får 10 öringar, rensad men med huvudet kvar. Vikten är 270-330 gram och storleken 30-35 cm. Tyngdpunkten i presentationen av fiskrätten ska vara på grönsaker; minst 50 % ska vara produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland. I receptet ska även ett eller flera tillbehör ingå. Allt på tallriken måste vara ätbart.
Fakta om Bocuse d´Or 2015:
De 24 tävlande kockarna har erövrat sina platser genom först 60 nationella uttagningar och sedan tre kontinentala tävlingar: Bocuse d´Or America Latina, Bocuse d´Or Europe samt Bocuse d´Or Asia Pacific. Varje år utser även I.O.C. (International Organization Commitee) inom Bocuse d´Or två wildcards, utöver de länder som kvalificerat sig. I år har dessa tilldelats Spanien och Marocko. Sverige representeras av favorittippade Tommy Myllymäki som i maj tog hem guldmedaljen i Bocuse d´Or Europe i Stockholm, Kock-EM.
/FoodMonitor