Forskare kan ha hittat länk mellan tarmbakterier och mental hälsa
Forskare vid Oxford University har hittat preliminära bevis på en koppling mellan den mänskliga hjärnan och tarmbakterier. Enligt forskarna har kosttillskott som gynnar hälsosamma bakterier i tarmkanalen, prebiotika, en ångestdämpande effekt. Det rapporterar sajten The Huffington Post.
”Prebiotika är kostfibrer som de goda bakterierna bryter ner och använder för att föröka sig”, säger forskningsledaren Philip Burner vid Oxford University, till sajten.
”Prebiotika är mat för de goda bakterierna som redan finns i tarmen.”
Forskarna lät 45 friska vuxna äta prebiotika eller placebo under tre veckor. Sedan utvärderades de för att se hur de hanterar emotionell information som positivt och negativt laddade ord.
Resultaten visade att de som ätit prebiotika fokuserade mer på de positiva orden än de negativa, vilket enligt forskarna antyder att de hade mindre ångest när de konfronterades med negativ stimuli.
En liknande effekt har tidigare dokumenterats bland personer som tar antidepressiva medel.
Resultaten tycks också visa att det är bättre att äta prebiotika än att äta produkter med probiotika som innehåller en eller några få arter ”goda” bakterier.
”Genom att ta prebiotika ökar antalet av alla arter av goda bakterier i tarmen, vilket teoretiskt är mer fördelaktigt än en enstaka art”, säger Philip Burner.
Forskarna har nyligen publicerat sina resultat i den välrenommerade tidskriften Psychopharmacology.
Läs mer om resultaten här:
http://www.huffingtonpost.com/2015/01/04/gut-bacteria-mental-healt_n_6391014.html
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00213-014-3810-0
/FoodMonitor