Avelsgrisar fria från MRSA
Många svenska konsumenter har valt bort det danska grisköttet. Bland annat på grund av det bristande djurskyddet och förekomsten av den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Nu har även de svenska avelsgrisarna testats. Resultaten, som visar på helt MRSA-fria besättningar, är ett kvitto på hur väl det svenska smittskyddsarbetet fungerat. Det menar Jordbruksverket.
– Resultatet är ett kvitto på att den svenska modellen för smittskyddsarbetet fungerar och att näringens goda arbete ger resultat. Vi har ett gott smittoläge i dag och det är viktigt att vi behåller det, säger Ingrid Eilertz chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.
Åtgärderna som vidtagits för mota bort MRSA har gett Sverige ett unikt läge.
”Sverige har just nu ett unikt läge där den främsta uppgiften blir att förhindra att MRSA kommer in via människor och får fäste i djurbesättningarna. Förutom åtgärder som förhindrar införsel av smittade djur handlar det om fortsatt förebyggande hygienarbete och att stärka smittskyddet mellan djur och personal, så att smitta från människor till djur kan förhindras”, skriver Jordbruksverket, i en kommentar.
/FoodMonitor