Samarbete kring närodlad plast
Polarbröd och Ica blir nya partners i projektet Närodlad Plast, ett samarbete mellan nordiska företag som innefattar hela tillverkningskedjan för biobaserad plast - från skog till förpackning.
Enligt bolagen är målet med projektet att utvärdera möjligheterna att med samarbete mellan alla aktörer i kedjan tillverka plast från skogsråvara i Sverige.
– Polarbröd strävar efter en hållbar tillgänglighet. Vi värnar om sunda affärer här och nu men också i framtiden. Vi vill vara en positiv kraft för omgivningen i omställningen mot uthållig försörjning. Därför har vi bland annat investerat i vår egen vindkraft och är nu helt självförsörjande på förnybar el. Vår målsättning är också att våra förpackningar ska vara kretsloppsanpassade eller fossilfria, det är en självklarhet för oss att vara med i det här projektet och bidra till skapandet av den här värdekedjan, kommenterar Johan Granberg, Inköps- och Logistikchef på Polarbröd.
– ICAs ambition är att vara ledande på ansvarsfullt företagande, därför känns det extra spännande att delta i detta innovativa arbete som syftar till att utreda möjligheten att producera växtbaserad plast i Sverige. Det är en helt ny industri som både kan skapa miljönytta och ekonomiska fördelar, säger Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på ICA.
Plast tillverkas idag i mycket stor utsträckning av fossila råvaror. Allt fler går över till bio-baserad plast, men idag tillverkas nästan all bio-polyeten av sockerrör i Brasilien. Ännu finns ingen industriell produktion av bio-polyeten som har sitt ursprung i skogen, något som SEKAB och de andra företagen i Närodlad Plast vill ändra på.
Genom att ta tillvara på sidoprodukter från skogsbruket och använda som råvara för förädling ska projektet skapa en värdekedja hela vägen från skogen till färdiga produkter som bärkassar eller korkar till mjölkkartonger.
– Vi blir allt fler som vill påverka utvecklingen i rätt riktning. Det är roligt att många konsumentnära företag inser vikten av en långsiktig omställning till en hållbar produktion av plast, gjord på bioråvara från svenska skogar, kommenterar Ylwa Alwarsdotter, ansvarig för strategisk marknadsutveckling på SEKAB.
/FoodMonitor