Tele4U stämmer 89-årig sjuklig man i tingsrätten
”Jag vill helst dö från alltihop”
Försäljaren från telefonoperatören Tele4U i Sverige AB i Stockholm var övertygande och lovade att drastiskt sänka kostnaderna för telefonsamtal. Men det blev istället mycket dyrare. Det berättade en 89-årig man med enskild firma i Värmland i tingsrätten denna vecka. Mannen, som knappt har tillräckligt med pengar att leva på, ville därför inte betala och bestred avtalet. Men Tele4U står på sig och tar inkassobolaget Svea inkasso till hjälp.
– Jag bestridet på det viset att jag varit lurad. Grundlurad på priset, säger 89-åringen vid förhandlingen i Värmlands tingsrätt.
– Teleförsäljaren han var så fruktansvärt bra. Att abonnemanget var det billigaste. När första fakturan kom hade jag inte pengar att betala den. Så dyr var den.
Enligt uppgift ringde försäljaren från Tele4U till 89-åringen i slutet av februari förra året. Avtalet var muntligt och samtalet spelades in av bolaget.
89-åringen berättar i tingsrätten att han bestred avtalet efter det att den första fakturan kom genom att skicka ett fax till Tele4U. Men Svea inkasso nekar till att Tele4U tagit emot det.
– Jag skickade fax att jag inte godkände, säger 89-åringen.
När inte 89-åringen ville betala den nu mycket dyrare telefonräkningen varje månad skickade alltså Tele4U ärendet till Svea inkasso som först tog det till Kronofogden. Sedermera skickade man även en stämning till Värmlands Tingsrätt.
Processen har varit mycket påfrestande för 89-åringen. Han har svårt att minnas exakt vad som sagts i det där telefonsamtalet förra året.
– Jag är 89 år och är sjuklig. Jag har svårt att komma ihåg på så långt tid. Jag ligger snart i graven, säger han.
Vid förhandlingen i Värmlands Tingsrätt denna vecka säger 89-åringen till domaren i målet att han inte orkar.
– Ni får göra som ni vill för jag orkar inte mer. Ni får döma som ni vill. Jag är både slut i nerver och kropp. Ni får försätta mig i konkurs, säger 89-åringen.
– Det är inte lätt att vara 89 år gammal och ha en massa bekymmer. Ni får göra som ni vill. Jag dör snart. Jag går på mediciner. Jag vill helst dö från alltihop.
Ombudet för indrivningsfirman Svea inkasso är emellertid obeveklig under förhandlingen och hävdar att man inte tagit ut några oskäliga priser.
– Däremot har det ringts många samtal, säger ombudet.
– Priserna, de är inte på något sätt oskäliga utan fördelaktiga.
Men 89-åringen konstaterar att Tele4U är mycket dyrare än den operatör han hade tidigare.
Tele4U har varit i blåsväder tidigare. Enligt svt.se hotades en anställd med böter när hon ville sluta.
Det finns för närvarande 25 anmälningar mot Tele4U hos Konsumentverket.
På olika forum varnas det bland annat för ”tjyvbolaget Tele4U” och att Tele4U ”verkar ha satt i system att lura främst äldre människor att flytta över deras abonnemang till deras bolag”.
Domen i det nu aktuella målet väntas inom ett par veckor.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Tele4U i Sverige AB.
Omsättning: 10 miljoner kronor (2013).
Resultat före skatt: minus 300 000 kronor.
Antal anställda: 5.
/FoodMonitor