Ljungby: två döda och 60 insjuknade i misstänkt matförgiftning
Två äldre personer har dött och 60 insjuknat i vad Ljungby kommun betecknar som matförgiftning. Smittkällan misstänks vara hallon som serverades som efterrätt till lunch i fredags. Men trots det inträffade fortsätter det aktuella storköket, som drivs i kommunens egen regi, att leverera maträtter till bland annat äldreboenden och räddningstjänst.
– Det är två som har bott på ett äldreboende som har blivit förda till sjukhus igår som sedan har avlidit, säger Carina Karlund, informationschef på Ljungby kommun.
– Man har kommit fram till att det kan ha varit någonting som serverades i fredags lunch. Då var det en kycklingrätt och till efterrätt en bärparfait som var frusen.
Det aktuella storköket som tillverkat maten levererar cirka 600 portioner färdigmat om dagen. Huvudsakligen till äldreboenden. De som åt enbart kycklingen tycks enligt kommunen inte ha blivit sjuka. Därför misstänks nu hallonen i bärparfaiten som smittkälla. Idag ska man skicka iväg prover för att testa maten berättar Carina Karlund.
Men trots osäkerheten fortsätter köket att leverera mat.
– Ja, det gör de för alla de livsmedel som har använts under helgen de är undanplockade nu. Man använder ingenting av det, säger Carina Karlund.
Carina Karlund kan inte svara på vem som levererat de aktuella matråvarorna till kommunen.
ARTIKELN UPPDATERAS LÖPANDE
2015-05-04, 15:23
Enligt livsmedelskontrollen på Ljungby kommun är det inte bekräftat att det är frågan om vinterkräksjuka. Leverantören av de aktuella hallonen är enligt uppgift en stor grossist.
2015-05-04, 15:37
Grossisten som levererat de aktuella hallonen är Martin & Servera AB och deras lager i Halmstad. Bolaget meddelar att man säljstoppat hallonen som importerats från en leverantör i Serbien. Det är ännu oklart hur stor volym hallon som det är frågan om.
2015-05-04, 16:08
Livsmedelskontrollen på Halmstads kommun, som är tillsynsmyndighet över Martin & Serveras lager i Halmstad, berättar att man inte fått någon information om något säljstopp av hallonen från vare sig bolaget eller Livsmedelsverket.
/FoodMonitor