Bra fart på juniförsäljningen
Omsättningen för detaljhandeln ökade med 5,6 procent mellan juni 2014 och juni 2015. Dagligvaruhandeln ökade med 2,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,4 procent, enligt HUI Research.
Därmed konstaterar man att det blev en mycket bra försäljningsmånad totalt sett, efter en något svalare utveckling i både april och maj.
Enligt HUI noterades en positiv tillväxt för nästan alla delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln, där flera branscher visade på tvåsiffriga utvecklingstal. Bland dessa fanns bygghandeln, färghandeln och bokhandeln. En annan bransch som det gick bra för i juni var klädhandeln som tog igen tappet efter maj månads negativa tillväxt och ökade med 9,6 procent.
Enligt Svensk Handels Handelsbarometer sjönk framtidsindikatorn bland svenska detaljhandelsföretag i juli, från -16 till -21, vilket är årets lägsta notering. Det finns några orosmoln på himlen som påverkar den sjunkande framtidstron, nämligen lönsamhet och anställningar. Detaljhandeln är en av de branscher som är mest drabbade av varsel i näringslivet, konstaterar man.
Däremot är förväntningarna på kommande månaders försäljningsutveckling på en fortsatt positiv nivå. Summeras första halvåret har detaljhandeln ökat med 4,7 procent, vilket är ett betydligt starkare halvår än i fjol då branschen efter samma period hade ökat med 3,3 procent. HUI Researchs prognos för detaljhandeln helåret 2015 ligger på 4 procent, meddelar man.
/FoodMonitor