ko98
Förväxta klövar på Närkes slakteri i Gällersta
– djurbonde misstänks för djurplågeri
En djurbonde i Kil skickade i början av juli en ko med kraftigt förväxta klövar till slakt på slakteriet Närkes slakteri i Gällersta AB i Örebro. Enligt den officiella veterinären på plats på slakteriet har djuret orsakats onödigt lidande.
"Kon hade kraftigt förvuxna klövar. Det har lett till att kons tyngdpunkt och belastning lagts i ballregionen, bakre delen av klövarna, istället för på huvuddelen av klövarna. Som följd av den felaktiga belastningen har det blivit blödningar i vävnaden i ballregionen på grund av ökad belastning, samt felaktig benställning”, skriver vetrinären i en anmälan till Länsstyrelsen i Värmland.
ko91
”Klövarna måste hållas efter med regelbunden verkning. När klövarna blir förvuxna i tån, blir tåaxeln bakåtbruten och belastningen blir förskjuten till ballarna. Tån som fortsätter att växa lyfts så småningom från underlaget och klöven tippar bakåt. Tåaxeln blir kraftigt bakåtbruten och leder, ligament och djupa böjsenan utsätts för kraftig tänjning, samtidigt som balläderhuden och bakre delen av sulläderhuden överbelastas kraftigt. Som kompensation rätas kotan upp för att kompensera tänjningen i djupa böjsenan och mer tyngd blir på ballarna. En ökad belastning kan även klämma den kärl- och nervförsedda läderhuden mellan klövbenet och klövkapseln, vilket är smärtsamt för djuret och kan orsaka blödningar i sulan och defekter i klövkapseln. En felaktig benställning är smärtsamt och utsätter djuret för onödigt lidande.”
Länsstyrelsen har åtalsanmält djurbonden till Åklagarkammaren i Karlstad.
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.