Kommentaren: Skamligt agerande mot syriska flyktingar
FN:s livsmedelsprogram WFP skickade i fredags ett textmeddelande till 200 000 syriska flyktingar som befinner sig i Jordanien. Budskapet var att de inte länge kan få den mathjälp de behöver för att överleva. Det rapporterar flera medier. FoodMonitor berättade i mitten av förra månaden om WFP:s desperata rop på hjälp med finansiering.
Att nu mathjälpen till flyktingarna kommer att upphöra innebär att de kan bli tvungna att ta sig tillbaka till det krigshärjade Syrien där miljontals andra är på flykt eller försöka ta sig genom den dödliga hinderbanan till Europa.
Enligt UNHCR har bara i år 2 500 flyktingar dött när de försökt ta sig till Europa via medelhavet.
Samtidigt som många europeiska länder gnäller om kostnaden för flyktingmottagandet så gör snålheten att ännu fler syrier nu tvingas till Europa.
För WFP som hjälper flyktingarna på plats i Jordanien är budskapet enkelt. Man behöver omedelbart 236 miljoner dollar till mathjälp i Jordanien.
Kan inte de syriska flyktingarna själva betala för sin mat?
Nej, deras pengar är i princip slut. Många låter sina barn försöka hitta arbete. De barnen kan därför inte länge gå i skolan.
Även inköp av mediciner har minskat bland flyktingarna.
Bristen på pengar gör också att de flyktingar som betalat hyra för bostäder inte längre har råd att bo kvar eftersom en större del av den disponibla inkomsten nu måste gå till mat.
Så desperationen gör att de måste fly vidare. De kan inte fly till stenrika länder som Saudi Arabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Kuwait, Oman, eller Bahrain. Där tar man enligt uppgift inte emot några syriska flyktingar.
Återstår för närvarande bara Europa om de vill leva ett drägligt liv. Där applåderar nu tyskarna flyktingarnas ankomst medan Ungern vill sätta in militär för att stoppa dem.
Länderna inom EU måste omedelbart ge WFP de medel som organisationen behöver för att inte förvärra en redan svår situation! Att pengarna till mathjälpen i Jordanien nu tagit slut är skamligt.
HÅKAN FRISELL