hc2
Ägglobby vill krossa veganskt alternativ
Det amerikanska företaget Hampton Creek utvecklar och säljer veganska alternativ till äggprodukter som majonnäs. Den amerikanska äggindustrin med lobbygruppen American Egg Board, AEB, i spetsen känner sig hotade och försöker nu göra allt för att krossa verksamheten. Det har avslöjats genom mejl som blivit offentliga. Det rapporterar flera medier.
I mejl från AEB som tidningen The Guardian kommit över så beskrivs Hampton Creek som "en kris och ett allvarligt hot i framtiden".
För att sänka Hampton Creek så har AEB, enligt The Guardian, bland annat betalat namngivna matbloggare så mycket som 2 500 dollar för inlägg som hyllar ägg och som upprepar lobbygruppens viktigaste budskap.
Man skulle enligt mejlen också konfrontera och misskreditera matskribenten Andrew Zimmern som tidigare lovordat produkter från Hampton Creek i sin show. Andrew Zimmern har även och beskrivit ägg från burhöns som "affischbarnet för allt som jordbruk och livsmedelssystem inte bör vara".
Men inte nog med det. AEB ska enligt uppgift ha sett till att google-annonser köptes in som skulle dyka upp så fort någon sökte på Hampton Creek eller deras grundare Josh Tetrick.
Det agerandet av AEB kan vara i strid med amerikansk lag som uttryckligen förbjuder annonsering för att smutskasta en annan matvara.
"De är inte vana vid konkurrens och vet inte hur de ska hantera det", säger Josh Tetrick, enligt The Guardian.
Enligt nättidningen inc.com skämtar vissa medlemmar i AEB i mejlen om att utsätta Josh Tetrick för våld.
I styrelsen för AEB finns personer som är anställda av det amerikanska jordbruksverket, USDA. Josh Tetrick meddelar att han vill att den amerikanska kongressen nu ska utreda vad som egentligen försiggått på AEB.
Det är oklart hur AEB ställer sig till anklagelserna.
/FoodMonitor
Läs mer: http://www.theguardian.com/business/2015/sep/06/usda-american-egg-board-paid-bloggers-hampton-creek 
Foto: Hampton Creek.