Kommentaren:
NEJ, det är inte ok att tumma på Livsmedelslagen när flyktingar ska få mat i Sverige!
Sverige har en väl fungerande Livsmedelslag som skyddar landets invånare. Det är inte rimligt att tumma på den lagen även om det nu kommer så mycket flyktingar till landet att vi måste använda evakueringsbostäder. Men förbluffande nog tycker Länsstyrelsen i Kronobergs län att det borde finnas utrymme för just det.
Bland annat funderar man på om det går att strunta i vissa delar av lagstiftningen så att volontärer utan någon som helst utbildning i livsmedelssäkerhet kan ha hand om maten.
Totalt väntas Sverige inom kort ställa i ordning cirka 60 000 platser i evakueringsboenden.
Men är det inte rimligt när flyktingströmmen är så stor att se lite mellan fingrarna när det gäller livsmedelslagen? Nej, naturligtvis inte. Det är fullständigt orimligt att utsätta flyktingar i Sverige för större risker.
De risker vi pratar om är allvarliga skador eller till och med dödsfall. För det är vad som kan blir resultatet om outbildad personal inte sköter hygienen ordentligt, inte hettar upp eller kyler av mat på rätt sätt, eller inte klarar av särhantering av allergener.
Länsstyrelsen i Kronobergs län framstår nu i bästa fall som otroligt naiv. Ett tydligt tecken på att den stab där som nu hanterar flyktingkrisen inte fungerar.
Man verkar tro att bara man nu lite finurligt lägger frågan i Livsmedelsverkets knä så är man av med ansvaret.
Men den länsstyrelsen, och de kommuner i deras område som eskalerat frågan, ska inte inbilla sig att det kommer att fungera. Svaret från Livsmedelsverkets ansvarige jurist var glasklart när FoodMonitor pratade med honom denna vecka.
– Livsmedelsreglerna gör inte skillnad mellan människor i olika situationer och gäller även i krislägen. Det finns inget utrymme att utsätta konsumenter för ökade livsmedelsburna risker på grund av en kris, säger han.
Ironiskt nog anlitar ofta Livsmedelsverket just länsstyrelsen till att utföra revisioner av kommunernas livsmedelstillsyn. Länsstyrelsen om någon borde alltså ha vett att sätta ner foten och instruera kommunerna att Livsmedelslagen är till för att följas.
HÅKAN FRISELL
Läs också: Flyktingkrisen: Länsstyrelse undrar om det finns undantag i Livsmedelslagen när flyktingar ska få mat