sl20
Veterinär: ”Det var vid inspektion av transporten ett blodbad där den aktuella kon hade stått”
Vad hände egentligen under transporten av en ko från en djurbonde i Hallands Län? När den kom fram till slakteriet Dalsjöfors Kött AB möttes den officiella veterinären på plats av en makaber syn.
”I samband med levandedjursbesiktning sågs en ko med ett akut blödande sår på vänster framben. Blodet pulserade ut, och troligtvis var det ett venkärl som hade brustit”, skriver veterinären.
”Vid intervju med leverantör hade han upptäckt detta under transporten, då han hämtade upp andra nötkreatur hos en annan leverantör på vägen. Han hade då själv lindat om såret och försökt stasa benet med ett balsnöre. Fast omlindningen var inte korrekt gjord eller tillräcklig för att stoppa en kraftig blödning. Det var vid inspektion av transporten ett blodbad där den aktuella kon hade stått. Orsaken till skadan kunde inte fastställas i transporten.”
Inte heller vid köttbesiktningen kunde veterinären fastställa vad som hade hänt. Men i en underrättelse om djurskydd till länsstyrelsen är veterinären tydlig med att djuret utsatts för onödigt lidande.
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.