Ökande mjölkdrickande och mindre import
Importen av mejeriprodukter börjar minska. Samtidigt dricker svensken mer mjölk. Detta enligt statistik från organisationen LRF Mjölk idag.
– Andelen importerad ost har minskat med drygt en procent och yoghurten med 2.5 procent. Det kan låta lite, men dels är året inte till ända plus att det är första gången på 15 år som importen minskar, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk, enligt ett pressmeddelande.
– Folk har alltid ätit och druckit mjölkprodukter, men typen av produkter har varierat. På senare tid har till exempel konsumtionen av kvarg och ost ökat och dryckesmjölken minskat, men nu ökar även konsumtionen av dryckesmjölk.
Sverige importerar fortfarande stora mängder mjölkprodukter. Lennart Holmström hoppas att trendbrottet håller i sig och att den fortsätter att minska.
– 64 procent av den ost vi äter och 45 procent av yoghurten vi konsumerar är fortfarande importerad. Att ersätta dem med svenska produkter vore en vinst för alla eftersom svensk mjölk är bättre för djuren, miljön, och klimatet, säger Lennart Holmström.
/FoodMonitor