sy20
WFP startar lokal produktion av dadelbars i Syrien
Barnen på flykt i Syrien är extremt utsatta. De saknar ofta tillräckligt med mat. Men FN:s livsmedelsprogram, WFP, har nu tagit ett rejält grepp om det problemet. Genom att själva producera dadelbars som är berikade med vitaminer och mineraler kan 315 000 barn räddas från undernäring och ges en bättre start i livet. Foto: WFP/Dina El Kassaby.
”Initiativet till den lokala produktionen, som stöds av EU, hjälper barnen att hålla sig kvar i skolan vilket är en investering i deras framtid, samtidigt som det ökar kapaciteten för den lokala matproduktionen, skapar arbetstillfällen och stimulerar den lokala ekonomin”, skriver WFP i ett pressmeddelande.
Genom att säkerställa mat och utbildning till barnen läggs grunden till ett fritt och fredligt Syrien.
"Utbildning är avgörande att utrusta Syriens nästa generation med de verktyg de behöver för att bygga upp sitt land", säger WFP:s tillförordnade landsdirektör Adeyinka Badejo.
"Skolmatsprogrammet hjälper syriska barn att få det näringsstöd de behöver för att kunna hantera de förödande effekterna krisen har haft, samtidigt som det hjälper många familjer att återuppta ett normalt liv."
sy21
WFP inledde skolmatsprogrammet förra året i samarbete med UNICEF och Utbildningsministeriet. Man meddelar att man har planer på att utöka programmet nästa år för att stödja 500 000 skolbarn i områden med stora koncentrationer av fördrivna familjer.
För närvarande är programmet aktivt i områden utanför Damaskus, Damaskus City, Aleppo, Homs, Tartous, och Al-Hassakeh.
Den senaste tiden har länderna inom EU sett vikten av att stödja verksamheter av den här typen i Syrien och grannländerna. Och det behövs. För WFP behöver mobilisera 1.4 miljarder kronor för att fortsätta kunna ge stöd till fördrivna familjer i Syrien det kommande halvåret.
/FoodMonitor
Foto: WFP/Dina El Kassaby.