SVA: Mikrolab levererade falska provsvar
Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har analyslabbet Mikrolab i Stockholm det senaste halvåret levererat falska provsvar om salmonellasmitta till Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA upptäckte att proverna visade på salmonella med identisk genuppsättning, ett så kallat MLVA-mönster, något som är omöjligt annat än att Mikrolab själva kontaminerat proverna.
sva3– Att alla dessa prov verkligen skulle ha samma MLVA-mönster är otroligt osannolikt. Metoden används till exempel när det misstänks att en människa smittats av Salmonella från mat. Hittar man då Salmonella i maten och jämför MLVA-mönstret med det från människan och finner att de är de lika så anser man att man har funnit en knytning mellan maten och sjukdomen. Vi använder det också som ett instrument för smittspårning bland djur också om det finns flera smittade gårdar eller om smittan kan komma från ett djurfoder, säger Lennart Melin som är biträdande statsveterinär på SVA.
I ett brev som Livsmedelsverket skickade till Mikrolab i slutet av juni i år skriver man att ”Livsmedelsverket bedömer efter konsultation med SVA och Jordbruksverket att resultaten tydligt visar att en kontamination av isolaten från kontrollstammen måste ha skett på Mikrolabs laboratorium”.
Hur ser ni på att labbet kontaminerat prover?
– En kontamination är allvarlig på det viset att... Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Linda Hallenberg/SVA