Företagsväxter i Knivsta AB åtalsanmäls för fusk med fruktkorgar
Livsmedelsverket meddelar att man åtalsanmält Företagsväxter i Knivsta AB i Knivsta för att ”de fruktkorgar som företaget sålt till flera myndigheter och företag varken har innehållit utlovad ekologisk frukt eller den vikt som överenskommits”. Bolaget säljer sina produkter bland annat till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.
”Livsmedelsverket har tillsammans med livsmedelskontrollen i Knivsta kommun, Göteborgs stad, Stockholms stad och Uppsala kommun kontrollerat företagets frukthantering. Bland annat undersöktes om kunderna fått den ekologiska frukt och den mängd de betalar för. Det visade sig finnas allvarliga brister i hanteringen. Det har sannolikt inneburit stora ekonomiska vinster för företaget särskilt då ekologisk frukt ofta är avsevärt dyrare än konventionellt odlad”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
”Företaget har också brutit mot reglerna om ekologisk produktion eftersom det inte låtit certifiera alla sina anläggningar som hanterar ekologisk frukt. Den som säljer ekologiska livsmedel måste certifieras av ett kontrollorgan. Företaget har inte heller anmält alla sina anläggningar till livsmedelskontrollen så att de kan registreras som livsmedelsföretag. En förutsättning för att ett livsmedelsföretag ska kunna kontrolleras är att det är registrerat.”
De statliga myndigheter som bolaget levererat till är enligt uppgift Regeringskansliet, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet, Västra Götalandsregionen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Kriminalvården, Göta hovrätt, och Trafikverket
FoodMonitor har trots upprepade försök inte lyckats nå ansvariga på Företagsväxter i Knivsta AB för en kommentar.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Företagsväxter i Knivsta AB.
Omsättning: 73 miljoner kronor (2014).
Resultat före skatt: 3.8 miljoner kronor.
Antal anställda: 55.