Kedjornas ökade satsningar på egna varumärken är den trend som påverkar livsmedelsproducenterna överlägset mest just nu. Det visar Livsmedelsföretagens nya konjunkturenkät. Enkäten visar också att hälsosamma alternativ står allt högre i kurs, medan närodlat och ekologiskt har planat ut utvecklingsmässigt.
Många bönder är besvikna på polisens förmåga att utreda brott. Nästan hälften av brotten på landsbygden anmäls därför aldrig. Det konstaterar LRF i en ny undersökning. Nu kan FoodMonitor avslöja att polisen i många fall till och med vägrar att ta emot anmälningar.
Värphöns till Nya Svenskt Fågelkött kvävdes till döds
En officiell veterinär har upptäckt hundratals döda värphöns på en slaktbil som ankom till slakteriet Nya Svenskt Fågelkött AB i Vara. Värphönsen hade kvävts till döds på transportbilen som kördes av slakteriets egen personal.
Kinesisk polis har gripit 63 personer som misstänks ha sålt bland annat råttkött som fårkött till ett värde av mer än en miljon dollar. Det meddelar kinesiska Ministry of Public Security.
Nästan hälften av alla amerikaner äter på McDonald´s
Trots alla larm om skräpmaten älskar amerikanerna att äta på hamburgerjätten McDonald´s restauranger. Enligt analysföretagen Placed Insights besökte 49 procent av alla amerikaner äldre än 14 år McDonald´s i mars. Det rapporterar sajten Huffington Post.
Debatt: Nu måste vi skärpa spårbarhet och transparens!
”Naturligtvis måste vi ärligt få veta vad vår mat innehåller!” Det säger EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt om vinterns hästköttsskandal som hon kallar en trist men rejäl ögonöppnare som fortsätter att ge ringar på vattnet i hela Europa. Läs Anna Marias hela debattinlägg här.
Landleys Frestelser: Sesamlax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker
Madeleine Landley: Jag har förmånen att ha ett yrke som jag verkligen älskar. Därför ser jag det som ett rent nöje att gå till jobbet. Alla tycker dock inte likadant. En del gnäller om hur tråkigt det är att gå till jobbet, och det är då jag slås av tanken hur mycket tid vi spenderar med att arbeta. När allt kommer till kritan är det trots allt inte många timmar då vi är med våra nära och kära – eller helt enkelt får göra sånt vi verkligen gillar. Vilket slöseri!
Tidigare i veckan berättade FoodMonitor om Svenska Miljöinstitutets senaste rapport, där det konstateras att närodlat inte behöver vara klimatsmartare än en genomsnittlig svensk matkasse, utan att innehållet i kassen har mycket större betydelse. Maria Forshufvud (foto), VD Svenskt Kött, välkomnar att klimatfrågan diskuteras men anser att resonemanget i rapporten är för förenklat och att det är den anonyma maten utan avsändare som är den stora boven. Läs hennes egna ord om rapporten.
Kaffetillverkaren Löfbergs i Karlstad hårdsatsar på certifierat kaffe. En av anledningarna är den stora efterfrågan inom segmentet out of home. Drygt hälften av allt kaffe Löfbergs säljer till restauranger är idag certifierat. I den totala produktionen ligger siffran på 20 procent. Men bolaget har siktet ställt betydligt högre.
Mjölkbolaget Arlas mejeri i Linköping har tagit emot mjölk med skyhöga halter av det cancerogena mögelgiftet aflatoxin från bönder i Östergötland. Bönderna hade använt kontaminerat foder. Arla medger att konsumenter kan ha drabbats innan mjölken stoppades. Men i så fall ska giftet ha varit utspätt.
Livsmedelsföretaget Delmat AB i Hällefors gick nyligen ut med ett pressmeddelande som sa att det kunde förekomma hästkött i bolagets kebabpizza av märket Smarrig. Nu står det klart att det var frågan om hela 44 procent hästkött.