I dagarna delar Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak ut sina priser i återvinnartävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. Totalt har 61 234 elever i hela landet deltagit i jakten på använda förpackningar under hösten. Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av sina förbrukade förpackningar för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor blir diplomerade ”Återvinnarklass 2012”.
2012 har varit ett anmärkningsvärt år på GMO-fronten både i Sverige och internationellt. I januari annonserade det tyska GMO-företaget BASF Plant Science att de ska flytta hela sin GMO-verksamhet från Europa, inklusive sina GMO-potatisar som odlats på svenska fält i flera års tid, både som försöksodling och kommersiellt.
Hur skördar man tranbär? Och hur surfar man på bären? De två frågorna besvarar energidryckstillverkaren Red Bull i en ny reklamfilm. Bolaget bjöd in Ben Horan och Brian Grubb som är två professionella wakeskaters. (VIDEO)
I djurindustrin är grisarna bara produktionsenheter
Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten att en grisuppfödare fått återkommande anmärkningar från en slakteriveterinär för att grisar från hans gård hade ståltråd från brödförpackningar i magen. Bakgrunden är att grisarna utfodras med returbröd, och avplastningen har inte fungerat. Trots det fortsätter utfodringen med det skadliga innehållet.
I prestigefyllda Kock-VM, matlagningstävlingen Bocuse d’Or i slutet av januari nästa år i Lyon, är Adam Dahlberg (foto) Sveriges representant. Efter en silvermedalj i EM, Bocuse d’Or Europe i juni i år är målet tydligt utsatt. ”Jag kan inte annat än sikta på guld i Lyon. Jag vet att jag har det i mig”, konstaterar Adam.
En grupp på fem italienska kockar har tillverkat världens största pizza – 40.9 meter i diameter, och glutenfri. Det tog kockarna 48 timmar att baka den. Pizzan döptes till Ottavia för att hedra den första romerska kejsaren Octavian Augustus. (VIDEO)
Kedjan City Gross slutade sälja ål för flera år sedan på grund av att den är rödlistad av Världsnaturfonden. Nu meddelar Bergendahls att man för första gången kommer att erbjuda ett exklusivt och hållbarare alternativ hos City Gross butikerna. Detta i form av svenskodlad ålmal.
Så här i julruschen är det lätt hänt att man mellan inköpen pustar ut med sin familj på något snabbmatställe. Idag föll valet på en av de mest etablerade hamburgerkedjorna vid köpcentret. Där slog det mig igen: Med små, men inte desto mindre effektiva åtgärder styr man matgästerna - inte minst barnen - att välja de ohälsosamma alternativen. Som ”belöning” får man dessutom mer av dessa. En slags indoor marknadsföring som jag gärna på något sätt skulle vilja bidra till att stoppa i dessa tider där barn får vuxendiabetes och folkhälsofrågan är minst sagt aktuell. Någon som vill hjälpa till?
Slaktsvin på Skövde Slakteri hade fullt med påsklämmor i magarna. Den obehagliga överraskningen fick nyligen en besiktningsveterinär på slakteriet. Nu slår han larm.
Madeleine Landley: Vi är mitt uppe i december och julstöket är i full gång. Veckorna innan jul är det många som bjuder in vänner och bekanta till glöggmingel. En del bjuder på en hel middag, men vanligast är att man bjuder på plockmat eller snittar.
Enligt Restaurangindex från SCB, som genomförs på uppdrag av bland andra DLF, så ökade restaurangomsättningen markant i oktober i år jämfört med 2011. De stora vinnarna utvecklingsmässigt tycks vara trafikrestauranger och kaféer.