Adam Dahlberg ska
ta hem Kock-VM
I prestigefyllda Kock-VM, matlagningstävlingen Bocuse d’Or i slutet av januari nästa år i Lyon, är Adam Dahlberg (foto) Sveriges representant. Efter en silvermedalj i EM, Bocuse d’Or Europe i juni i år är målet tydligt utsatt. ”Jag kan inte annat än sikta på guld i Lyon. Jag vet att jag har det i mig”, konstaterar Adam.
Läs mer …
Italienare slår världsrekord i pizza
En grupp på fem italienska kockar har tillverkat världens största pizza – 40.9 meter i diameter, och glutenfri. Det tog kockarna 48 timmar att baka den. Pizzan döptes till Ottavia för att hedra den första romerska kejsaren Octavian Augustus. (VIDEO)
Läs mer …
City Gross ersätter ål med ålmal
Kedjan City Gross slutade sälja ål för flera år sedan på grund av att den är rödlistad av Världsnaturfonden. Nu meddelar Bergendahls att man för första gången kommer att erbjuda ett exklusivt och hållbarare alternativ hos City Gross butikerna. Detta i form av svenskodlad ålmal.
Läs mer …
Krönikan: Varför bidra till ohälsa?
Så här i julruschen är det lätt hänt att man mellan inköpen pustar ut med sin familj på något snabbmatställe. Idag föll valet på en av de mest etablerade hamburgerkedjorna vid köpcentret. Där slog det mig igen: Med små, men inte desto mindre effektiva åtgärder styr man matgästerna - inte minst barnen - att välja de ohälsosamma alternativen. Som ”belöning” får man dessutom mer av dessa. En slags indoor marknadsföring som jag gärna på något sätt skulle vilja bidra till att stoppa i dessa tider där barn får vuxendiabetes och folkhälsofrågan är minst sagt aktuell. Någon som vill hjälpa till?
Läs mer …
Larm: Fullt med påsklämmor i slaktsvin
Slaktsvin på Skövde Slakteri hade fullt med påsklämmor i magarna. Den obehagliga överraskningen fick nyligen en besiktningsveterinär på slakteriet. Nu slår han larm.
Läs mer …

Landleys Frestelser:
Matjessnibbar med ägg och potatis
Madeleine Landley: Vi är mitt uppe i december och julstöket är i full gång. Veckorna innan jul är det många som bjuder in vänner och bekanta till glöggmingel. En del bjuder på en hel middag, men vanligast är att man bjuder på plockmat eller snittar.
Läs mer …
Stigande trend hos restaurangerna
Enligt Restaurangindex från SCB, som genomförs på uppdrag av bland andra DLF, så ökade restaurangomsättningen markant i oktober i år jämfört med 2011. De stora vinnarna utvecklingsmässigt tycks vara trafikrestauranger och kaféer.
Läs mer …
Mjölkbonde åtalsanmäls för frusna djur
30 mjölkkor och en tjur hölls utomhus i minus 14 grader i snö utan möjlighet till skydd för väder och vind. Det upptäckte kontrollanter från Länsstyrelsen Jönköpings Län vid ett besök på en bondgård i Tranås-trakten efter ett tips från allmänheten. Nu åtalsanmäler myndigheten gården till Åklagarkammaren i Jönköpings Län.
Läs mer …
EU-parlamentet röstade igenom maxgräns för djurtransporter
EU-parlamentet röstade idag igenom en resolution som innehåller en maxgräns för djurtransporter på 8 timmar. Bland andra djurrättsorganisationen Djurens Rätt har länge drivit det kravet och tycker att resolutionen är ett steg i rätt riktning.
– Det är glädjande att se att EU-parlamentet inte släpper frågan och tar strid för våra krav, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt.
Läs mer …
Nya styckningsdetaljer till Asien
I Asien efterfrågas andra styckningsdetaljer av kyckling och annat kött, jämfört med den svenska marknaden. Nu öppnas nya marknader för de svenska producenterna, då Sverige nu är godkänt för export till bland annat Japan och Hongkong. Detta enligt ett pressmeddelande från Lantbruksdepartementet.
Läs mer …
Allergiframkallande ämnen
döljs i ingrediensförteckningar
Livsmedelsverket har undersökt ingrediensförteckningarna för ett antal färdiglagade rätter och köttprodukter. Resultatet är nedslående. På cirka hälften angavs inte sammansatta ingredienser på rätt sätt. Det innebär risker för allergiker.
Läs mer …