Vem tillverkar den bästa närproducerade osten, brödet, sylten och charkuterivaran?
Den frågan får sitt svar när Årets Närproducerade Produkt utses. Priset, som instiftades 2009, kommer att delas ut i samband med mässan Elmia Närproducerat.
Enligt ett pressmeddelande investerar Arlas brittiska mjölkbönder ytterligare drygt 700 miljoner svenska kronor i Arla Foods UK. Med den nuvarande mjölkmängden motsvarar det en investering på drygt 700 miljoner svenska kronor.
Sverige anses har stor potential att profilera sig som det nya matlandet i Europa. Svenska institutet (SI) har därför av regeringen fått uppdraget att hjälpa konsulat och ambassader att profilera svensk gastronomi, bland annat i samarbete med studenter och lärare vid Grythytte Akademi.
En man i 20-årsåldern fick en kraftig allergisk reaktion efter han ätit sojaprotein som förorenats med mjölkpulver. Miljöenheten i Lerums kommun ville stoppa försäljningen. Men Livsmedelsverket kritiserade beslutet. Därför finns pulvret fortfarande ute i handeln.
Världens veteproduktion förväntas uppgå till 676 miljoner ton under 2011, enligt FAO:s första prognos som i veckan offentliggjorts i marsutgåvan av Crop Prospects and Food Situation report. Det är en ökning med 3,4 procent jämfört med 2010 men ändå en lägre nivå än rekordskördarna 2008 och 2009.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har godisbolaget Cloetta förargat många kunder genom att använda syntetisk blåbärsarom istället för riktiga blåbär i sin kexchoklad med blåbärssmak. Bolaget har tagit åt sig av kritiken.
”Idag använder vi inte en naturlig arom. Vad vi kommer att göra är att stoppa i blåbär eller naturlig blåbärsarom”, säger Christina Björck, informationschef, Cloetta.
LRF meddelade idag att valberedningen föreslår Helena Jonsson (foto) till ny ordförande efter Lars-Göran Pettersson, som avböjt nominering till omval. Beslutet ska fastslås av LRF riksförbundsstämma 24-25 maj. (Fotograf: Lasse Modin)
Passagerarna i New Yorks tunnelbana står ut med mycket. Men inte folk som äter spagetti. Då blir det slagsmål. Se videon som fått mycket uppmärksamhet i amerikanska medier här!
Hushållen slänger cirka 56 kilo fullt ätbara livsmedel per person och år. Detta enligt en ny sammanställning som Livsmedelsverket gjort. Svinnet leder till en helt onödig miljö- och klimatpåverkan, och stora kostnader i konsumentledet, menar myndigheten.
”Det är ett oförsvarligt slöseri att så mycket ätliga livsmedel slängs och helt i onödan orsakar stor miljö- och klimatpåverkan”, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.
"Vi vill att alla barn ska ha ett eget paket ägg i kylen som varken mamma eller pappa får lov att röra. Då finns det alltid en god, mättande, näringsrik och snabblagad råvara för frukost, mellanmål, lunch och middag nära till hands", skriver Kronägg i ett pressmeddelande.