I Kina har en ny mjölkskandal uppdagats. Mjölkproducenter misstänks ha använt ett protein som utvunnits ur avfall från lädertillverkning, samt kemikalien melamin, för att få utspädd mjölk att tillsynes innehålla rätt mängd protein vid kontroller.
Omsättningen minskade med 12,3 % under 2010. Detta till stor del gå grund av att tillverkningen av konsumentpackat kött i Sverige upphörde sommaren 2010. Däremot visar Atria Scandinavia ett klart förbättrat resultat.
Carlsberg Sverige satsar på en helt ny produktionslinje på bryggeriet i Falkenberg. Enligt uppgift en investering på 130 miljoner kronor. ”Det finns en stark tro på bryggeriets framtid", säger produktionsdirektör Joakim Dannberg till Hallands Nyheter.
Hälsingestintan meddelar att man nu lanserar ett i Sverige unikt köttkoncept för dagligvarubutikerna. Det handlar om profilering av en specifik köttras, Angus, som tas från särskilt utvalda gårdar med bra djurhållning.
Att parallellt producera livsmedel och energi kan vara ett av de bästa sätten att främja länders livsmedels- och energisäkerhet och samtidigt minska fattigdomen, visar en ny FAO-rapport som publiceras idag.
Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson vill få svenskarna att tänka mer på miljön när de väljer mat i butikshyllan. Genom att bland annat välja bort kött kan utsläppen av växthusgaser minskas.
”Det är positivt för klimatet om man minskar på köttportionerna eller byter ut kött mot ett vegetariskt alternativ någon gång i veckan", säger hon.
Avräkningspriset på griskött fortsätter att falla på importerat fläskkött på grund av dioxinskandalen i Tyskland. Nu försöker butikskedjan Konsum Värmland öka andelen lokalproducerat på de värmländska matborden för att skydda sina leverantörer i länet.
Få vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag
Sex av tio uppger att de inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort. Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan.
Kaffebolaget Löfbergs Lila tror på en fortsatt uppgång i efterfrågan på hela rostade bönor. Nu släpper bolaget sin hårdast rostade böna hittills - Crescendo.
Enligt LRF hotar krisen inom grisnäringen att dra med sig hela den Svenska köttproduktionen.
”Avvecklingen av svensk grisnäring kan på sikt vara en ödesfråga för all slags köttproduktion i landet. Om grisbönderna blir för få kan slakterier tvingas att lägga ner, vilket i sin tur kan leda till att det på vissa orter kan finnas köttproducenter som inte har något slakteri att leverera till”, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.
Herrljunga Cider fyller 100 år i år och firar detta med ett ge ut en jubileumscider som utkommer i en ny smak varje kvartal. Först ut är smaken av ros som enligt företaget är tänkt som en metaforisk ros till alla de kunder som köpt och druckit deras cider under de 100 första åren.