Axfood ska
återvinna mera
Axfood har slutit avtal med återvinningsföretagen Hans Andersson Recycling, Ragn-Sells och Stena som tillsammans kommer att ta hand om hanteringen av alla typer av avfall i hela landet.
– Vi kommer i fortsättningen att se avfallet som en resurs, säger Anders Strålman, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.
Läs mer …

Parasit lyfte flaskvatten
Försäljningen av flaskvatten utan kolsyra ökade med 183.5 procent i detaljhandeln i januari. Den totala försäljningen landade på 1.2 miljoner liter. Det meddelar branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Vattenparasiten i Östersund fick konsumenterna att tvivla på sitt kranvatten.
Läs mer …
Kina drabbat av ny mjölkskandal
I Kina har en ny mjölkskandal uppdagats. Mjölkproducenter misstänks ha använt ett protein som utvunnits ur avfall från lädertillverkning, samt kemikalien melamin, för att få utspädd mjölk att tillsynes innehålla rätt mängd protein vid kontroller.
Läs mer …
Atria förbättrade resultatet
trots minskad omsättning
Omsättningen minskade med 12,3 % under 2010. Detta till stor del gå grund av att tillverkningen av konsumentpackat kött i Sverige upphörde sommaren 2010. Däremot visar Atria Scandinavia ett klart förbättrat resultat.
Läs mer …
Carlsberg bygger ut i Falkenberg
Carlsberg Sverige satsar på en helt ny produktionslinje på bryggeriet i Falkenberg. Enligt uppgift en investering på 130 miljoner kronor. ”Det finns en stark tro på bryggeriets framtid", säger produktionsdirektör Joakim Dannberg till Hallands Nyheter.
Läs mer …
Hälsingestintan
lanserar svensk Angus
Hälsingestintan meddelar att man nu lanserar ett i Sverige unikt köttkoncept för dagligvarubutikerna. Det handlar om profilering av en specifik köttras, Angus, som tas från särskilt utvalda gårdar med bra djurhållning.
Läs mer …
Minskad fattigdom
genom odling av
energi och mat
Att parallellt producera livsmedel och energi kan vara ett av de bästa sätten att främja länders livsmedels- och energisäkerhet och samtidigt minska fattigdomen, visar en ny FAO-rapport som publiceras idag.
Läs mer …
SLV:s generaldirektör:
välj vegetariskt istället för kött
Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson vill få svenskarna att tänka mer på miljön när de väljer mat i butikshyllan. Genom att bland annat välja bort kött kan utsläppen av växthusgaser minskas.
”Det är positivt för klimatet om man minskar på köttportionerna eller byter ut kött mot ett vegetariskt alternativ någon gång i veckan", säger hon.
Läs mer …

Konsum Värmland vill
skydda sina grisbönder
Avräkningspriset på griskött fortsätter att falla på importerat fläskkött på grund av dioxinskandalen i Tyskland. Nu försöker butikskedjan Konsum Värmland öka andelen lokalproducerat på de värmländska matborden för att skydda sina leverantörer i länet.
Läs mer …
Få vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag
Sex av tio uppger att de inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort. Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan.
Läs mer …

Löfbergs Lila hårdsatsar på mörkrostade bönor
Kaffebolaget Löfbergs Lila tror på en fortsatt uppgång i efterfrågan på hela rostade bönor. Nu släpper bolaget sin hårdast rostade böna hittills - Crescendo.
Läs mer …