Julborden omsätter cirka 2 miljarder kronor varje år, vilket gör december månad till en av årets viktigaste för branschen. Enligt en enkät av Visita (f.d. SHR) bland 500 medlemsföretag är efterfrågan stark även i år, trots lågkonjunktur. 80 procent av restaurangerna har lika många eller fler bokningar jämfört med föregående år. Detta enligt tidningen Besöksliv.
Som FoodMonitor berättat om tidigare har fem kommuner i Värmland tvingats betala 215 000 kronor till Konkurrensverket på grund av att de gjort fel i upphandlingen av livsmedel. Kommunerna verkar skylla allt på grossisten Menigo. Men nu ger Menigo, som nyligen vunnit en rättstvist mot kommunerna, sin syn på saken.
Landleys Frestelser: Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad
Madeleine Landley: Börja helgen med en nyttig och god fiskrätt. Jag förespråkar lättlagade rätter som innehåller mycket smak och som gärna får se krångligare ut än vad de är. Att den samtidigt är nyttig är bara en extra bonus – då kan man ju faktiskt också addera ett glas fredagsvin utan att få dåligt samvete.
Charkbolaget Värmlands Chark i Karlstad varslar 31 anställda om uppsägning. Enligt vd Jesper Gunnarsson-Berg effektiviserar bolaget sin produktion för att bli mer konkurrenskraftiga.
Konflikt, återkommande torka och volatila livsmedelspriser har lett till att flera länder i Afrika och Mellanöstern fastnar i en hungerfälla, men det finns vägar för att komma till rätta med detta, sa FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva under en internationell konferens om livsmedelsförsörjning i torkdrabbade länder i Doha, Qatar.
24 anmälda kockar av totalt 146 gick vidare till semifinal i Årets Kock 2013.12 av dessa möttes i första semifinalen som avgjordes i Uppsala idag. Vinnare blev Daniel Räms (foto) på Räms Mat och Gastronomi i Stockholm. Och det för fjärde året i rad. Med rätten Kryddstekt rådjur med säsongens svamp, gruyére fylld med marmelad på Åkeräpplen och pumpa från Gotland fick han juryn på fall och kammade hem semifinalens högsta poäng.
Nordkorea: fortsatt brist på nödvändiga proteiner och fetter
Enligt en rikstäckande undersökning som genomförts av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och FN:s livsmedelsprogram (WFP) har produktionen av basföda i Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) ökat för andra året i rad. Trots detta är situationen fortsatt allvarlig och fortsatta ansträngningar krävs mot undernäringen. För omkring 2,8 miljoner utsatta människor är bristen på nödvändiga proteiner och fetter fortfarande problematiskt.
Fem värmländska kommuner tvingas att betala sammanlagt 215 000 kronor till Konkurrensverket. Det beslutade Förvaltningsrätten i Karlstad nyligen. Anledningen är att storgrossisten Menigo har tvingat kommunerna till otillåtna livsmedelsinköp genom att överklaga en upphandling. Hos Kils kommun tycker man att lagstiftningen är orimlig.
Enligt Dagens Nyheter har Ica gått med på en prishöjning av mjölken efter förhandlingar med mejerierna. Detta innebär att mjölken kommer att prishöjas med 30-40 öre per liter efter årsskiftet. Enligt kedjan genomförs höjningen på grund av svenska mjölkbönders problem med att få ekonomin att gå ihop.
Enligt prognosen kommer medelsvensken att ha ätit 85,5 kilo kött vid detta års slut. 2011 var konsumtionen 86,3 kilo. Huvudorsaken till minskningen tros vara att köttet blivit dyrare.